Allvarliga konflikter

Oj ojooooj. Idag blev det äntligen lite allvarliga konflikter här! Någon lämnade en stor pöl under Peters stol. Jag vet inte vem det var. Jag vet inte hur den försvann heller för den delen. Men det gjorde den. Väldigt dramatiskt! (Eller?) Jag lyckades ta en bild på scenen strax efter attentatet:
Ni ser klart och tydligt att pölen under Peters stol har försvunnit. Poff. Jag passade på att lägga in en hund också. Det var en sådan som lämnade pölen under Peters stol. Dock inte just den. Den här hittade jag på internet.

Webapps för att enkelt organisera grupparbeten

Att samla en grupps material och anteckningar på ett och samma ställe kan vara vitalt för att en grupp ska fungera smidigt (okej, vi sitter inte så långt ifrån varandra, men vem orkar lyfta på arslet i en högteknologisk värld?). Här är tre enkla webbapplikationer som lätt gör det möjligt för alla i en grupp att ta del av samma material:

Stixy.com är en gratis webbapp i all Web 2.0-anda. Gruppen delar ett slags "skrivbord" online, där alla kan dra ut objekt, såsom foton, textdokument, bilder och post-its, som sedan alla ser och kan ändra på. Det går snabbt att komma igång med och funkar på såväl Mac som Windows. Du kan behöva uppdatera till senaste versionen av Flashplayer innan det fungerar.

Google Docs kan vara ett fördelaktigt alternativ för alla som redan har en gmail; det är bara att logga in. Möjligheten att dela dokument med andra finns, men det är något mer omständigt att använda än Stixy och andra konkurrenter. Google Docs största fördel är mer avancerade editeringsfunktioner för dokument; man kan skapa formulär, kalkylärk, dokument och presentationer.

Tadalist.com är en webbapp från gruppen 37signals, som jag skrev om redan igår. Tadalist gör bara en enda sak, och den gör det riktigt bra; to-do-lists (oooh!). Du kan dela med dig av dina listor - antingen genom att låta andra redigera och ändra i dem genom att bjuda in arbetskamrater en för en, eller genom att publicera en lista så att vem som helst kan läsa och se den, men inte redigera den. Din to-do-list genererar även ett RSS-flöde, vilket gör det ännu enklare att hålla sig uppdaterad på gruppens åtaganden. 

Sist men inte minst så är MindMeister ett trevligt verktyg för att skapa kollaborativa mind-maps (oh så trendigt med svengelska).

Missat något? Problem?

En del har haft problem att komma igång med vissa av programmen - tveka inte att titta förbi eller fråga i kommentarerna efter hjälp. Om du har tips på något mer program som kan hjälpa oss att organisera våra grupper - dela med dig!

Fantastiska sidor för insikt i branschen

Det kan vara svårt att hitta de där guldkornen. Här följer en mängd med värdefulla länkar för att få en bättre insikt i branschen - sett utifrån såväl som innifrån. 

Om trender, framtiden & branschen

ReadWriteWeb skrivs inte av branschen, men om branschen. Här hittar man alltid det senaste om vad som är pågång, och vad som är populärast just nu. Deras tagline; Web Apps, Web Technology, Trends, Social Networking & Social Media. 

A list apart samlar alla webbens experter på ett och samma ställe. Välskrivna artiklar med tillhörande bra diskussioner. Exempel på en intressant artikel är George Oates Community: From Little Things, Big Things Grow. 

TED.com är en fantastisk källa för ögonöppnande tal av insiktsfulla talare. Det är inte på något sätt bundet endast till branschen - snarare tvärtom. Missa inte alla artiklar taggade med Future.

Företags- och frilansbloggar

37signals är ett spännande företag. De må vara väldigt tekniskt begåvade (bland annat David Heinemeier Hansson, mannen bakom Ruby on Rails, jobbar där), men deras blogg riktar sällan in sig på tekniska detaljer. De pratar däremot mycket om hur branschen förändras, arbetsklimat och, såklart, om företaget 37signals. Själva benämner de bloggen som A design and usability blog: Signal vs. Noise. Fyndigt.

Khoi Vinh är Design Director på NYTimes.com, och är en av de mer kända förespråkarna av grids på webben. Han skriver sällan om New York Times på sin blogg, men postar däremot mängder med insiktsfulla inlägg om design, webben och branschen.

Andy Rutledge jobbar för Unit Interactive, och har väldigt mycket åsikter om hur man beter sig som proffs, och vad för kunskaper man borde besitta om man jobbar inom branschen. Han har även producerat åtta, väldigt lärorika, avsnitt av hans egna podcast The Design Show

Viget.com håller i hela fyra olika bloggar - alla med varsitt tema. Viget:Advance (Strategy Lab) är en av de bättre, men det finns även den vackra Viget:InspireViget:Extend och Vigit:Engage.

Visuella trender & reklam

För att utforska visuella trender, och kanske bli inspirerad (woho!):
Det finns mängder med gallerier som visar upp det senaste inom webben. Här är ett urval:

Missat något?

Tycker du att jag har missat någon bra sida? Hjälp till att fylla på!

Andra dagen & Information Society

Första dagen är passé; äntligen har vi kommit igång! Gårdagens föreläsning var otroligt inspirerande, och snart är det dags för vår andra. Paul Collins från åkerstam.holst kommer och föreläser. En av Sveriges bästa reklambyråer. Så säger de. En jävla massa kompetens måste de ha där borta. Som här. Spännande!

Föreläsningarna är en del av Information Society - vår första modul - som drog igång igår. Med den följde även en del uppgifter. En av uppgifterna var att starta en blogg (tada!). Eller snarare att driva en blogg. Det är den svåra biten. Sen ska vi tydligen uföra såndära research & analysis om trender i branschen. Det kändes svårt att närma sig ämnet igår; så otroligt mycket information som du på något sätt måste samla ihop, göra konkret, och skapa en uppfattning om. Men det går nog skitbra!

En del i uppgiften är dessutom att hela klassen ska intervjua folk från branschen inom Europa. Oj ojooooj. Europa är oh så stort! Vi tog initiativet och samlade ihop alla grupper för att dela upp Europa mellan oss. Tyskland och Ryssland är bra länder. Skönt att vi har en tysktalande i gruppen. Synd att jag inte kan ryska. Antar att jag behöver träna, så det är nog bra. Det kändes skönt att få upp en struktur så snabbt i alla fall.

Hej och hå!

Klassens bloggar

Nu när alla har bestämt sig för (tvingats till?) att bli sådär riktigt supertrendiga och börja blogga, så vore det ganska fördelaktigt att kunna läsa allas fantastiska tankar. Här fyller jag på med alla klassens bloggar; om du inte är med på listan så kom förbi och peta på mig eller skriv in den i kommentarerna, så lägger jag till dig i listan. 

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0